Ensemble Zoltán Kodály

 

Zoltán Kodály (1882-1967) was, behalve een belangrijk componist en een groot koorpedagoog, een gedreven onderzoeker van Oost-Europese volksmuziek. Samen met Béla Bartók maakte hij talloze reizen over het platteland van Hongarije, waar hij vele melodieën verzamelde, die hij optekende en uitgaf, en die hij gebruikte in zijn eigen, talrijke koorcomposities. Als een der eersten herontdekte hij aldus de vergeten muzikale rijkdom van het nationale (boeren) volkslied. Zijn pionierswerk heeft ertoe geleid dat ook bij andere Europese componisten het besef van de grote waarde van de eigen volksmuziek, gewekt werd.
.
Het Ensemble Zoltán Kodály wil deze traditie voortzetten en de rijkdom van het Oost-Europese koorrepertoire onderzoeken en ten gehore brengen. Het streven is om boeiende, en hier zelden gehoorde, composities uit verschillende streken, van het hoge Finse noorden tot de Balkan, op het programma te nemen en in verschillende, rond thema’s opgezette projecten, op diverse locaties uit te voeren.
Het Ensemble zal onder leiding staan van Hans Riphagen. Hij is dirigent en componist en studeerde koor- en orkestdirectie, in Rotterdam bij Barend Schuurman, in Barcelona bij Antoni Ros-Marbá, in Den Haag bij Ed Spanjaard en in München bij Sergiu Celibidache. Hij heeft een ruime ervaring in het dirigeren van Oost-Europese muziek, onder andere verdiept door een muziekstudie aan de theologische academie van St. Petersburg. Enkele van zijn composities zijn onder zijn leiding uitgevoerd door het semi-professionele ensemble “Xrysostomos” en uitgebracht op CD bij Emergo Classics.
Audities
Om de projecten op goed niveau uit te kunnen voeren zijn wij op zoek naar enthousiaste zangers. We streven naar een evenwichtige kamerkoorbezetting van 24 zangers.Van hen wordt verwacht dat ze enige zangscholing hebben en zelfstandig de partituren kunnen bestuderen. Op de auditie zal de stem worden getest en gekeken worden naar de algemene muzikale vorming.
Repetities zullen per project worden gepland en in een periode van een aantal maanden voor de concertserie worden gehouden. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het programma zullen er 10 tot 15 repetities zijn.
Projecten
In het eerste project, Stemmen uit het Oosten, zullen op volksmuziek geïnspireerde composities van Kodály, Ligeti, Sibelius en Tormis centraal staan.
Het tweede project zal een Oost-Europese Vesper zijn. Delen uit Rachmaninov’s “Vespers”, Rautavaara’s “Vigilia” en Pärt’s “Kanon Pokajanen” worden samengebracht tot een veelzijdige vesperdienst en in verschillende kerken worden uitgevoerd.
In een derde project komen werken van Igor Stravinsky, Sofia Gubaidulina, Giorgiu Enescu en Alfred Schnittke aan bod.
Wanneer het ensemble compleet is, wordt de planning voor de verschillende projecten gemaakt.
Kosten
Om in de kosten tegemoet te komen, wordt van de deelnemers een bijdrage van € 100,- per project gevraagd.
Informatie en aanmelding
Indien U zich aangesproken voelt door deze opzet, bereid en in staat bent in deze projecten te investeren, meldt U dan zo spoedig mogelijk aan voor een auditie bij:
Hans Riphagen, tel: 050 4030702 of e-mail: johan@artemusica.nl

 

 

PaginaThumb